perjantai 20. toukokuuta 2011

Jos menee päin p*rsettä tee pannukakku!

Elikkäs meillä ollaan vaihteeksi taas sairasteltu...Neiti Uhma alkaa olla terve,mulla ja ukolla nokka valuttaa mutta Pumba paralla on taas korvatulehdus. Lääkäri sanokin jo että jos seuraavassa korvakontrollissa on vielä tulehdus niin sitten menee suoraan lähete korvalääkärille. Melkeimpä luulen että näin tulee käymään koska minä mieheni ollaan molemmat kärsitty toistuvista korvatulehduksista lapsena. Joten saa nähdä onko putkitus edessä,mutta sen näkee sitten.

Tuossa muutama päivä sitten tein uudestaan niitä ruisleipiä ja tällä kertaa onnistunein tuloksin! Tuli oikeen maittavia,siis ainakin niinku omatekemikseni ! Tässäpä kuvaa ja ohjetta
TAIKINAN "JUURI"

4 Leipäviipaletta
1l Vettä
1l Ruisjauhoja

Ruisleivän teko alkaa taikinan "juuren" valmistuksella. Hanki ruisleipää jolta haluat leipäsi maistuvan, Leikkaa viipaleet ja poista kuori. Murenna leipä palaset kulhoon jonka jälkeen lisää käden lämpöinen vesi. Sekoittele niin kauan kunnes leipä leviää veteen. Lopuksi lisää ruisjauhot  huolellisesti sekoittaen. Peitä taikinakulho liinalla ja anna sen seistä huoneenlämmössä päivän verran. Taikina on sopivasti hapantunut, kun se kuplii ja tuoksuu happamalle.

TAIKINA

1dl Vettä
2rkl Suolaa
1,5l Ruisjauhoja
(20g Hiivaa)

Lisää taikinan juureen vesi,mutta jos haluat taikinan kohoavan nopeammin lisää hiiva kädenlämpöiseen veteen jonka lisäät taikinan juureen. LIsää suola ja ruisjauhot vähitellen huolellisesti alustaen. Taikinan tulisi olla melko tiivistä. Kohota taikina liinan alla melkein kaksin kertaiseksi.

Seuraavaa leivän teko hetkeä ajatellen taikinasta talteen noin 100g palanen juureksi. Näín seuraavalla kerralla leipoessasi laitat leipäviipaleiden sijasta taikinan juureen kyseisen palasen "juurta" vesi-jauho seokseen yön yli happanemaan.

Taikinasta saa neljä leipää, leivo leivät ja anna niiden kohota leivinliinan alla . Ennen uunin laittoa,ripottele pinnalle ruisjauhoja ja pistele haarukalla leivät. Paista 200 C Noin tunti. Uunista tulleena kääri leivät pyyhkeiden sisään jäähtymään. Ja sitten eikun herkuttelemaan :)


Eilen illalla piristin täällä sairastuvalla ja tein pannaria iltapalaksi. Tässäpä ohje siihenkin

PANNARI

4dl Vehnäjauhoja
1,5dl Sokeria
1tl Leivinjauhetta
1tl Vaniliinisokeria
1tl Suolaa
8dl maitoa
2 kpl kananmunia
100g marg. sulaa

225C n.30 min

Sulata margariini. Sekoita kuivat aineet maitoon ja lisää margariini. EIkun uunin kautta massuun.
Nyt tää lähtee piklun kanssa kuluttamaan eilisiä pannareita ja myös tän päivästä home made kasvispizzaa :P Huh tullut herkuteltua vähän...nyt pitää palata ruotuun taas.

Ei kommentteja: